viernes, julio 13, 2007

Y EN EL CURRO.. A CAMINAR !
Pas a pas per millorar la salut
Pacients del CAP Llibertat de Reus participen d'un programa per dinamitzar persones sedentàriesM. CARTAÑÀ. Reus
Millores en els paràmetres clínics i millores en els aspectes relacionats amb la socialització de les persones. Les caminades que organitza l'Institut Català de la Salut i la regidoria d'Esports de l'Ajuntament de Reus s'han ampliat de fa tres mesos amb un nou programa, Descobrim Reus pas a pas. Quaranta-cinc persones de l'àrea bàsica que comprèn el CAP Llibertat i també del barri Gaudí han participat en aquesta iniciativa que segueix els passos del programa Anem a caminar, que ja s'ha consolidat entre els veïns del barri Sant Josep Obrer. El grup de nous caminadors tenen entre 50 i 86 anys i fan sortides dos dies a la setmana.

+ A l'esquerra, tres participants en l'arribada de l'itinerari d'ahir a les piscines municipals de Reus. Al costat, el grup per la ciutat. Foto: J.FERNÀNDEZ EL PUNT
Acompanyats d'Àngels Vinuesa, infermera del CAP Llibertat, i de Mireia Fernàndez, llicenciada en INEF, els 45 caminadors que participen de la iniciativa ja han començat a comprovar, en tres mesos, les primeres millores en la salut.Fan sortides dos dies a la setmana i els itineraris es fan per la mateixa ciutat. Com diu el nom del programa, «es tracta de descobrir barris, masos, camins, jardins i fins i tot ens hem fixat un itinerari per museus en cas que algun dia plogui». Ho explica Àngels Viluesa, la infermera que també fa el seguiment de la seva millora en aspectes relacionats amb la salut: «Quan comencen els fem una revisió i al cap de tres o cinc mesos els la tornem a fer, per veure les millores». I com diu, de millores n'hi ha, i moltes, tot i que no tots els participants tenen alguna patologia: «La millora és científicament comprovable però no només afecta paràmetres clínics», assegura, «sinó que es nota sobretot en la socialització de les persones». Segons diu, hi ha participants que abans de començar el programa sortien poc de casa i fins i tot una persona patia depressió «mentre que ara està molt emocionada per sortir a caminar cada dilluns i cada dimecres». Diu que entre el grup hi ha persones que tenen hipertensió, colesterol, diabètics i obesos i són els mateixos metges i infermeres del cap els qui els recomanen que participin d'aquest projecte.
Mireia Fernàndez és la responsable de preparar-los abans de les caminades i d'ensenyar-los després a fer els estiraments. Diu que l'important «és que agafin l'hàbit» i que, a banda del programa, surtin a caminar per iniciativa pròpia. Qualifica «d'èxit» aquests primers mesos de la proposta.

No hay comentarios: