Ir al contenido principal

la població magrebi










COMUNICACIÓ AMB LA POBLACIÓ MAGREBÍ I LES FAMILIES

Més enllà de la barrera idiomàtica es trobem amb una cultura que es distant en el temps, i xoca amb la nostra .La comunicació com a base de l’enteniment es basa no només en l’aprenentatge de les paraules , sinó també, com gestiona el poble marroquí les seves necessitats de salut /Malaltia o com son les seves costums , tradicions , tabues o formes de vida que necessariament son entroncades amb la religió.

La seva religió, i les tradicions son les que marquen les seves vides , les seves costums i les seves actuacions . Obviar aquest concepte seria un terrible error per part del sanitari front al pacient /client marroquí.

El seu Sistema Sanitari , al marge de l’origen, o de la situació geogràfica , es el concepte que arrastra des de la seva cultura i de sobte es troba amb un sistema molt mes avançat que el seu, gratuït i sense la corrupció , on els diners no marquen les diferencies sanitàries.

“Entendre per a Comprendre” a la població emigrant es un repte que cada vegada més ens troben des de la arribada de la població nou vinguda .
La nostra mentalitat europeista es la que marca les nostre consultes e irremediablement veiem amb un altre tipus de població, on les seves costums durant mols segles adquirides han espatllat el seu concepte de vida.

En un país on el sistema sanitari es distant a la població , moltes persones han de recórrer kilòmetres per ser atesos per un sanitari , o dormir a la porta d l’ Hospital més proper , on les festes nacionals com la del Corder o el Ramadà ajusten unes regles de comportament molt mes fortes que la importància que nosaltres donem a la medicina occidental.

A las jerarquies familiars ,la figura del home com a protector de la família , i administrador absolut de la vida del seus , s’enfronta a una dona , metgessa / Infermera molt més avançada .

La dona musulmana , és la cuidadora universal de la casa i els fills , les seves obligacions no traspassen les portes de la seva casa.

L’home ,a la societat musulmana , té el poder absolut de decisió sobre totes les circumstancies i accions familiars.

Acollir e integrar a les persones es un repte per al personal sanitari i una difícil tasca , com així també un repte pel Sistema Sanitari català , que ha de assumir la comunicació amb els nous vinguts.

El primer pas per avaluar al pacient nou vingut / marroquí passa per les dades claus de la avaluació inicial , como son: la edat , el lloc d’on provenen , ja que , es molt diferent si prové del camp o de la ciutat . Aquestes dades ens donaran una visió parcial dels elements claus per la interrelació amb el sanitari.

Les pautes higièniques , en un país on l’aigua es un be apreciat , i que tant sols s’utilitza per beure i per la seva pròpia supervivència . Això ens donarà una idea de la regles d’higiene que duen a la seva mentalitat .

Canviar aquestes costums es una tasca molt difícil ja que comporta un canvi de mentalitat primària , i sense saber-ho afegim un problema abans inexistent.

El temps que porten al nostre país , també es una dada significativa , ja que ens donarà una idea de la impregnació de amb dues cultures , això comportarà la idea de la transhumància en kilòmetres que existeix ..

Les classe socials , i socioeconòmiqes serà la clau de com enfrontar-se al sistema sanitari. Hem de tenir en compte el nivell socioeconòmic del emigrants que venen a la consulta .

El codís socioculturals, varien i canvien segons las classes socials i l’accés a la escola , segurament deficients en el nou vinguts es donarà les pautes de actuació envers als clients .La cultura marca les diferencies.

Intentarem en aquest curs que l’enteniment inter- lingüístic i el coneixement del sistema sanitari català sigui el dispositiu que ens doni l’enteniment en la relació del sanitari con l’emigrant marroquí.
.
Aquestes mancances es poden dur a errors de diagnòstic , i de teràpies molt greus , i per un altre banda afectar a la credibilitat del personal sanitari .

A partir de la barrera idiomàtica que dificulta la feina del personal sanitari , existeixen altres elements com son:
• El desconeixement del nostre Sistema sanitari .
• la Intimitat , per exemple el fet de mostrar els òrgans genitals a la observació del personal sanitari del sexe oposat.

Entendrem en aquest curs que hi han diferencies significatives que es fan susceptibles en dues cultures diferents.

El vel, com element diferenciador , el domini de l’ home envers una dona que ho accepta , comporta al idea de autoritat que cerquen en el personal sanitari..

Les habilitats de comunicació del sanitari haurien de ser , segons la seva cultura en un to de cordialitat , això seria un gran pas cap a la millora d ela comunicació .

La Medicina tradicional és la que prima segons els seu lloc d’origen , per exemple posar llimones al cap agafades amb un mocador pel tractament del les cefalees .

Aquesta aplicació te una rellevant importància amb els nou nats , per exemple no es treuen de casa abans del setè dia o s’envolten amb una espècie de venes per evitar les influencies dolentes . Es la paraula del Corán , la primera que escolta al néixer de la veu del seu pare .
La religió es sempre la prioritat en la vida, i admet la transgressió de les prohibicions quan la vida esta en perill sempre i quan la religió sigui be compresa.

Entendre el Ramadán com un mes de rectificació tant per el cos , com per l’esperit ,i es aquest un temps de reconciliacions familiars , i tanmateix la acceptació de la pobresa com de la acceptació de la paciència.

Aquest seria un bon moment per actuar en les conductes additives , com el tabac i l’alcohol.
............................................................................................

L’àrab culte modern, es la llengua oficial de 23 paios , les persones parlants d’aquest idioma universal son uns 200 milions en tot el món .

Però l’àrab culte, només es parla i escriu en lloc oficials ,i és après de memòria declamant versos del Coran , una llengua molt diferent es la que parla el poble.

Els dialectes , son la llegua que es parla per tot el país, i es aquest l’ idioma que ens arribarà a nosaltres.

Sense cap mena de dubte, la indiferència i el mecanicisme , son les actuacions que mes afecten al poble marroquí .

Frases com:
No et preocupis , això no et farà mal , o aquest tractament et curarà pot guanyar la confiança mútua.
Angels Vinuesa

Comentarios

Entradas populares de este blog

LOS ALICATES DEL ESPACIO

LOS ALICATES DEL ESPACIO Esta noche volviendo de un lugar de copas, escuché la noticia que los astronautas de la estación Europea Internacional, se habían dejado en el espacio unos alicates, después de resolver no se que tema (en eso no puse atención)... Lo de los alicates flotando en el espacio, me llamó la atención, y enseguida mi imaginación que es mucha y variada se puso a darle vueltas a esa noticia. Resulta que nos hemos esforzado en reclutar la mas variada tecnología para crear una estación espacial estropea , que no dudo , porque si digo lo contrario es posible que científicos de todo el mundo se ponga en mi contra , que sea para beneficio de la humanidad . Los experimentos que se realicen allá arriba, fuera de nuestra estratosfera, estoy convencida que serán de utilidad para el universo. Sin embargo me pregunto ese afán del ser humano por descubrir galaxias , planetas , esteroides y descubrir los famosos agujeros negros , nos ha llevado a desc
LA ESPIRAL DEL SILENCIO Muchas veces  en la vida , quedamos mal con alguna persona , personas que han significado mucho en nuestra  vida y que de la noche a la mañana quedan  suspendidas de una vida . Y sabemos  que habiendo motivos , quedan en el  cajón de  sastre  conversaciones inconclusas , motivaciones , o simplemente una  explicación de los hechos  ocurridos .  Es , en ese momento cuando  queda instaurado el silencio , personas introvertidas que  se  tragan para  dentro sus sentimientos , sus emociones , y que son incapaces  de  sacarlo , y  sanearlo.  Esos pensamientos , sentimientos quedan enquistados en nuestro interior , y siempre pensamos mañana será un buen día para hablar , hoy no estoy preparado , las  circunstancias no son las mejores , y millones de  excusas que nos proponemos para  no dar  ese paso y enfrentarnos  a la verdad, porque nos hace  daño y no lo podemos  resistir.Nuestro ego no nos lo permite.  Es, en ese momentos  cuando  se  establece  "l
El Colegio de Pedralbes   Nunca pensé que existía fuera de mi barrio la “otra Barcelona”. Pasé más de 15 años pensando que las casas donde vivíamos eran lo habitual, lo corriente, pero pronto me di de bruces con la otra realidad, las casas de lujo, los chalets con piscina, los criados y mayordomos y los lugares de veraneo.   Desde mi humildad sabia que cada año, cuando a mi padre le daban las vacaciones en la Fabrica donde trabajaba, la SEAT, irremediablemente cogíamos el tren “sevillano” y pasábamos esa temporada en el pueblo. No tenia ni idea de ese otro veraneo en la casa de la playa. Aunque esto es una nimiedad para lo que supuso para mi estudiar en el Colegio de Pedralbes.   El Colegio de las madres Asuncionistas en Pedralbes, la misma congregación q